Een samengesteld gezin is een gezin waarvan (een van) de ouders kinderen hebben uit een eerdere relatie. De kinderen wonen dus niet in een kerngezin maar in een samengesteld gezin. Er wordt een nieuw gezin gevormd met de kinderen en soms krijgen de partners samen ook nog kinderen.

In 2017 hadden volgens het CBS 527 duizend kinderen jonger dan achttien jaar minstens één stiefouder, -broer of –zus.

Wetende dat 60% van de samengestelde gezinnen weer uit elkaar gaan is het verstandig om vooraf een plan te maken. Het vormen van een samengesteld gezin na een scheiding is ook niet iets wat je even doet. Wat altijd vanzelf sprekend was is nu heel anders. Je moet rekening houden met je eigen gezin, het gezin van je nieuwe partner maar ook met je ex partner en de ex partner van je nieuwe partner. Duizelt het je al?

Het is wennen om ineens samen te wonen met een ander gezin. Stel daarom een Stiefplan op, zodat iedereen weet wat ze kunnen verwachten. Het is een soort ouderschapsplan, maar dan voor een stiefgezin. Afspraken over opvoeding, huisregels, normen en waarden en het heen-en-weerrooster tussen ouders. Dit om te voorkomen dat jullie in onverwachte situaties terecht komen.

Daarnaast is het belangrijk om naar de financiële situatie te kijken. Als jullie gaan samenwonen heeft dit invloed op de draagkrachtberekening van de alimentatie. Het is goed dit opnieuw te laten berekenen. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt de nieuwe partner automatisch stiefouder en dus onderhoudsplichtig.

Bij Ackermans mediation kunt in 4 coach sessies samen een stiefplan opmaken en de financiën in kaart brengen. Zo krijgen jullie een rustigere start en overzien jullie op tijd alle gevolgen van een nieuw samengesteld gezin.

Een samengesteld gezin runnen is niet altijd even makkelijk. Je bent niet de enige die hiermee worstelt. 60%  van alle samengestelde gezinnen gaat binnen vijf jaar uit elkaar.

Ik help je graag om bij de gezinnen te horen die het wél redden door middel van stiefcoaching of relatie-therapie en begeleiding van kinderen in stiefgezinnen. Ook de relatie tussen de ex-partners is bepalend. Loopt dat niet lekker, dan is coaching voor ouderschap na de scheiding wellicht een belangrijke stap.

Elke maand start de training een nieuw samengesteld gezin. Alles op veilige afstand.  Meer informatie stuur gerust een E-mail

Daarnaast kunt u ook online de coaching sessies volgen wel zo fijn als u weinig tijd heeft of geen vervoer heeft. Meer informatie over Online mediation of coaching

<-->