Stiefplan coach


Het vormen van een nieuw gezin is niet altijd even gemakkelijk. Dat blijkt wel uit het hoge aantal tweede echtscheidingen van 60 %. Gelukkig hoeven tweede huwelijken steeds minder te mislukken. Uit de praktijk is gebleken dat met goede informatie vooraf of tijdens het tweede huwelijk er veel problemen voorkomen kunnen worden. Een samengesteld gezin heeft immers haar eigen kenmerken en als je deze kent is het samenvoegen van twee gezinnen een stuk gemakkelijker.

Als MfN Mediator heb ik de specialisatie opleiding stiefcoach gevolgd. Een Stiefplan-coach is gecertificeerd en gespecialiseerd in het begeleiden van ouders, stiefouders en kinderen in samengestelde gezinnen.

60% van de nieuw samengestelde gezinnen gaan weer uitelkaar! 

Sinds 2009 zijn ouders die gaan scheiden verplicht een ouderschapsplan op te stellen waarin afspraken gemaakt worden over de opvoeding en verzorging van de kinderen. Waarom zou je niet een soortgelijk plan maken als je een relatie begint (of hebt) met iemand die al kinderen heeft?

Vaak zijn de relaties in een nieuw gezin ingewikkeld en spelen er verschillende loyaliteiten (bijvoorbeeld t.o.v. je (ex-)partner, je biologische en stiefkinderen). Naast emotionele spanningen komen er ook praktische problemen om de hoek kijken: Hoe voeden we op? Wie corrigeert de kinderen? Hoe vieren we de verjaardagen? En hoe gaan we om met de ex-partner?

Het Stiefplan helpt om jullie doelen in kaart te brengen. Je kunt invullen welke steun je verwacht van je partner (praktisch én emotioneel) en wat je belangrijk vindt in de opvoeding, hoe je wilt dat er met elkaar en jullie spullen wordt omgegaan en welke rol de ex-partner en ex-schoonfamilie spelen. Als jullie de tijd nemen om het Stiefplan gezamenlijk te bespreken en in te vullen – ook met de kinderen; dan het vergroot de kans dat jullie nieuwe gezin wél zal slagen.

Wanneer je twee gezinnen samenvoegt, is het belangrijk dat je probeert rekening te houden met elkaars wensen en verwachtingen, ook die van de kinderen.


Wilt u meer informatie voor hulp bij het opstarten van een nieuw samengesteld gezin?

De eerste stap is het maken van een afspraak. Afspraken kunnen zowel overdag als ‘s avonds plaatsvinden, net wat u het beste uitkomt. Ik kom dan bij u langs om kennis te maken en de situatie te bespreken. Alle gesprekken vinden in principe bij u thuis plaats, bij mij of op een locatie waar u zich prettig voelt.


In overleg kom ik bij u thuis of maakt u een afspraak bij mij op kantoor. Desgewenst is dit ook ’s avonds mogelijk.